Η Google τιμά με Doodle τον Γάλλο ποιητή και δραματουργό

0
345

Τη μνήμη του σπουδαίου Γάλλου ποιητή και δραματουργού Edmond Rostand, μαζί και την επέτειο από την εκλογή του στη Γαλλική Ακαδημία τιμά η Google σήμερα, Δευτέρα 30 Μαΐου με ένα ξεχωριστό Doodle.

Ήταν ένας νεορομαντικός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός για το έργο του «Cyrano de Bergerac», μία μυθοπλασία γύρω από τη ζωή του ομώνυμου γνωστού Γάλλου συγγραφέα που ενέπνευσε και τον Rostand.

Στις 30 Μαΐου του 1901 έγινε ο νεαρότερος ποιητής που εξελέγη μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας.

Γεννημένος το 1868 στη Μασσαλία, μεγάλωσε σε μια πλούσια και καλλιεργημένη οικογένεια. Στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσής του, φοίτησε στο Κολέγιο Stanislas στο Παρίσι, όπου σπούδασε λογοτεχνία, ιστορία και φιλοσοφία. Όταν ήταν 20 ετών, είχε ολοκληρώσει το πρώτο του έργο, μια μονόπρακτη κωμωδία με το όνομα «Le Gant Rouge». Αν και δεν έλαβε πολλά κολακευτικά σχόλια, δεν πτοήθηκε και συνέχισε να γράφει.

Λίγα χρόνια αργότερα, δημιούργησε το πρώτο του επιτυχημένο έργο, «Les Romanesques», το οποίο ήταν μια παρωδία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας του Σαίξπηρ. Τρία χρόνια μετά (1897), έγραψε το Cyrano de Bergerac που ήταν και το αγαπημένο, αλλά και το πιο πετυχημένο του έργο. Μεταφράστηκε γρήγορα σε αγγλικά, γερμανικά, ρωσικά και άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, ενώ παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή έργα στη Γαλλία μέχρι σήμερα.

Ο Edmond Rostand πέθανε στις 2 Δεκεμβρίου 1918 σε ηλικία 50 ετών. Το τελευταίο του έργο, «La Derniere Nuit de Don Juan» παίχτηκε μετά τον θάνατό του, το 1922, ενώ είχε αφήσει δύο ημιτελή και αδημοσίευτα έργα.