Home Ειδησεις Παγκόσμια ημέρα Ψυχικής Υγείας – 10 Οκτωβρίου 2021 – Mental Health in an Unequal World

Παγκόσμια ημέρα Ψυχικής Υγείας – 10 Οκτωβρίου 2021 – Mental Health in an Unequal World

0
Παγκόσμια ημέρα Ψυχικής Υγείας – 10 Οκτωβρίου 2021 – Mental Health in an Unequal World

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας θεσπίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας (World Federation for Mental Health) στις 10 Οκτωβρίου του 1992, και έκτοτε καλούμαστε να τιμούμε την ημέρα αυτή και να υπενθυμίζουμε την ανάγκη για προαγωγή και προάσπιση της ψυχικής ευεξίας των ανθρώπων.

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας από τον ΠΟΥ, «Φροντίδα ψυχικής υγείας για όλους: ας το κάνουμε πραγματικότητα [1] » είναι μια σημαντική έκκληση για τη βελτίωση της πρόσβασης στην περίθαλψη ψυχικής υγείας και τη μείωση των ανισοτήτων ψυχικής υγείας στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου 1.000.000.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα ψυχικής υγείας (WHO, 2018).

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας από τον ΠΟΥ, «Φροντίδα ψυχικής υγείας για όλους: ας το κάνουμε πραγματικότητα» είναι μια σημαντική έκκληση για τη βελτίωση της πρόσβασης στην περίθαλψη ψυχικής υγείας και τη μείωση των ανισοτήτων ψυχικής υγείας στην Ευρώπη (efpa-eu).

Οι συχνότερες σοβαρές ψυχικές διαταραχές είναι οι αγχώδεις διαταραχές, οι διαταραχές διάθεσης (π.χ μανιοκατάθλιψη, μονοπολική κατάθλιψη) και οι διαταραχές που σχετίζονται με τη χρήση ουσιών (OECD/EU, 2018).

Η περσινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας ήταν αφιερωμένη στην πρόληψη κατά του κορωνοιού.

Ένα πολύ σοβαρό σύμπτωμα των ανθρώπων που έρχονται αντιμέτωποι με κάποια μορφή δυσκολίας ή δυσλειτουργίας είναι η συμπεριφορά αυτοκτονίας.

Κάθε 40 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος στον πλανήτη χάνει τη ζωή του λόγω αυτοκτονίας. Ως αποτέλεσμα 800.000 άνθρωποι συνολικά χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους λόγω αυτοκτονίας. Η αυτοκτονία συνιστά τη δεύτερη αιτία θανάτου στους νέους ηλικίας 15–29 ετών (WHO, 2018).

Στην Ευρώπη, περισσότεροι από 84 000 άνθρωποι το 2015 αποδόθηκαν σε κάποια ψυχική νόσο, συμπεριλαμβανομένης της αυτοκτονίας (OECD/EU, 2018).

Συνοσσηρότητα με την αυτοκτονία ή αυτοκτονικό ιδεασμό είναι η κατάθλιψη.
Συνολικά, το προσδόκιμο ζωής των ατόμων με σοβαρές ψυχικές διαταραχές είναι μειωμένο περίπου κατά 10 – 20 χρόνια (OECD/EU, 2018).

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΟΟΑΣ), περισσότερα από ένα στα έξι άτομα στην Ευρώπη εμφάνισε κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας το 2016, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 84 εκατομμύρια ανθρώπους (OECD/EU, 2018).

Η πανδημία του κορονοϊού έχει αλλάξει τον κόσμο σε όλους τους τομείς. Η καθημερινότητα κατακλείεται από φόβοτης εργασίας, όπου οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι και το εργασιακό άγχος είναι από τα επιτακτικότερα ζητήματα επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας. Η πανδημία έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία καθώς και στις οικονομικές επιδόσεις των επιχειρήσεων και στις εθνικές οικονομίες.

“Γι’ αυτό ζητάμε βοήθεια όταν νιώθουμε ότι την χρειαζόμαστε.
Καλούμε κάποιον σύμβουλο ψυχικής υγείας όταν θέλουμε βοήθεια.”
by psuxologia.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here