Προκήρυξη Λογοτεχνικών Διαγωνισμών και Βραβείων του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής 2021

0
484

Προκήρυξη Λογοτεχνικών Διαγωνισμών και Βραβείων του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής 2021

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΙΩΝ

ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ 2021

Ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής προκηρύσσει τους εξής Διαγωνισμούς και Βραβεία (2021):

  1. Διαγωνισμός πρωτοεμφανιζόμενου λογοτέχνη

ΟΡΟΙ

α) Στον Διαγωνισμό πρωτοεμφανιζόμενου λογοτέχνη μπορούν να λάβουν μέρος συγγραφείς με ηλικία 18 μέχρι 45 ετών (με όριο την καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού).

β) Υποψήφια προς βράβευση είναι αυτοτελή βιβλία, γραμμένα στην ελληνική γλώσσα (νεοελληνική κοινή ή κυπριακή διάλεκτο), τα οποία έχουν εκδοθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους 2020.

γ) Υποψήφια για βράβευση είναι έργα πολιτών α) με κυπριακή υπηκοότητα· ή β) Ευρωπαίων πολιτών· ή και γ) πολιτών από τρίτες χώρες, με χώρα μόνιμης διαμονής την Κύπρο, τα τελευταία πέντε χρόνια.

δ) Στον Διαγωνισμό δύνανται να λάβουν μέρος ποιητές, πεζογράφοι και θεατρικοί συγγραφείς με αυτοτελές βιβλίο, που συνιστά την πρώτη τους δημοσίευση. Τυχόν δημοσιεύσεις στον ημερήσιο ή περιοδικό έντυπο ή ηλεκτρονικό Τύπο δεν θεωρούνται ως πρώτη δημοσίευση.

ε) Απονέμεται ένα βραβείο για κάθε μία από τις εξής κατηγορίες (Ποίηση, Πεζογραφία, Θέατρο), δηλαδή συνολικά τρία βραβεία.

στ) Κάθε ενδιαφερόμενος/-η υποβάλλει το βιβλίο του στον Διαγωνισμό πρωτοεμφανιζόμενου λογοτέχνη, αποστέλλοντάς το σε πέντε αντίτυπα στην ταχυδρομική διεύθυνση: Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής, Τ.Θ. 28283, Στρόβολος 2092, Λευκωσία-Κύπρος. Μαζί με το βιβλίο αποστέλλονται: α) αντίγραφο πιστοποιητικού γεννήσεως ή ταυτότητας, με βάση το οποίο τεκμαίρεται ότι ο υποψήφιος/η υποψήφια εμπίπτει στα ηλικιακά όρια του Διαγωνισμού· β) Ιδιόχειρη δήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στον Διαγωνισμό. Ταυτόχρονα αποστέλλεται και ηλεκτρονικά η δήλωση ενδιαφέροντος.

ζ) Τα αντίτυπα του βιβλίου που υποβάλλονται στον Διαγωνισμό δεν επιστρέφονται στους συγγραφείς.

η) Οι υποψηφιότητες για συμμετοχή στον Διαγωνισμό Πρωτοεμφανιζόμενου Λογοτέχνη υποβάλλονται κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων είναι η Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021.

  1. Βραβείο Συνολικής Προσφοράς «Βασίλης Μιχαηλίδης»

ΟΡΟΙ

α) Το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς απονέμεται σε λογοτέχνες ή μελετητές ή κριτικούς λογοτεχνίας, σε αναγνώριση της σημαντικής προσφοράς τους στα κυπριακά γράμματα.

β) Για το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς δεν υποβάλλονται υποψηφιότητες εκ μέρους ενδιαφερομένων. Υποψήφιοι για βράβευση είναι α) Κύπριοι λογοτέχνες ή μελετητές ή κριτικοί λογοτεχνίας και β) λογοτέχνες ή μελετητές ή κριτικοί λογοτεχνίας με καταγωγή από οποιαδήποτε άλλη χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι με το έργο τους συνέβαλαν σημαντικά στην προώθηση της μελέτης των κυπριακών γραμμάτων και στην προβολή της κυπριακής λογοτεχνίας στο εξωτερικό.

γ) Αρμόδιο για την απονομή του Βραβείου Συνολικής Προσφοράς είναι το Δ.Σ. του Ο.Λ.Κ., το οποίο υπέχει ρόλο κριτικής επιτροπής.

δ) Κάθε μέλος του Δ.Σ. δύναται να υποβάλλει εισήγηση και να τεκμηριώνει την πρότασή του για βράβευση συγκεκριμένου συγγραφέα.

ε) Σε περίπτωση ισοψηφίας, ο πρόεδρος του Δ.Σ. έχει τη νικώσα ψήφο.

στ) Νοείται ότι ο προς βράβευση συγγραφέας ενημερώνεται από το Δ.Σ. για την απόφασή του να τον τιμήσει με το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς. Σε περίπτωση μη αποδοχής του Βραβείου, το Δ.Σ. προχωρεί σε επιλογή άλλου συγγραφέα.

ζ) Το Δ.Σ. θα αποφασίσει για την απονομή του Βραβείου Συνολικής Προσφοράς όχι αργότερα από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2021.

 

  1. Διαγωνισμός Φιλολογικής Μελέτης – Δοκιμίου – Κριτικής Έκδοσης «Αντώνης Κ. Ιντιάνος»

ΟΡΟΙ

α) Στον Διαγωνισμό Φιλολογικής Μελέτης – Δοκιμίου – Κριτικής Έκδοσης «Αντώνης Κ. Ιντιάνος» μπορούν να λάβουν μέρος συγγραφείς i) με κυπριακή υπηκοότητα ή ii) Ευρωπαίοι πολίτες ή και iii) πολίτες από τρίτες χώρες, με χώρα μόνιμης διαμονής την Κύπρο, τα τελευταία πέντε χρόνια.

β) Υποψήφια προς βράβευση είναι αυτοτελή βιβλία που εμπίπτουν στα ως άνω είδη (φιλολογική μελέτη, δοκίμιο, κριτική έκδοση) και τα οποία έχουν δημοσιευθεί το έτος 2020.

γ) Το επιστημονικό αντικείμενο του υποψήφιου προς βράβευση βιβλίου δύναται να αφορά είτε την κυπριακή λογοτεχνία είτε τις σχέσεις της με την ευρύτερη νεοελληνική λογοτεχνία ή και την παγκόσμια. Δύναται επίσης να αφορά την κριτική έκδοση κειμένων της κυπριακής γραμματείας ή της ευρύτερης νεοελληνικής υπό την προϋπόθεση ότι αφορά άμεσα ή έμμεσα την Κύπρο.

δ) Κάθε ενδιαφερόμενος/-η υποβάλλει το βιβλίο του στον Διαγωνισμό Φιλολογικής Μελέτης – Δοκιμίου – Κριτικής Έκδοσης «Αντώνης Κ. Ιντιάνος», αποστέλλοντάς το σε πέντε αντίτυπα στην ταχυδρομική διεύθυνση: Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής, Τ.Θ. 28283, Στρόβολος 2092, Λευκωσία-Κύπρος. Μαζί με το βιβλίο αποστέλλεται ιδιόχειρη δήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στον Διαγωνισμό. Ταυτόχρονα αποστέλλεται και ηλεκτρονικά η δήλωση ενδιαφέροντος.

ε) Τα αντίτυπα του βιβλίου που υποβάλλονται στον Διαγωνισμό δεν επιστρέφονται στους συγγραφείς.

στ) Οι υποψηφιότητες για συμμετοχή στον Διαγωνισμό Φιλολογικής Μελέτης – Δοκιμίου – Κριτικής Έκδοσης «Αντώνης Κ. Ιντιάνος» υποβάλλονται κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου εκάστου έτους. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων είναι η Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021.

 

  1. Διαγωνισμός Μυθιστορήματος

ΟΡΟΙ

α) Στον Διαγωνισμό Μυθιστορήματος μπορούν να λάβουν μέρος συγγραφείς i) με κυπριακή υπηκοότητα ή ii) Ευρωπαίοι πολίτες ή και iii) πολίτες από τρίτες χώρες, με χώρα μόνιμης διαμονής την Κύπρο, τα τελευταία πέντε χρόνια.

β) Υποψήφια προς βράβευση είναι μυθιστορήματα, γραμμένα στην ελληνική γλώσσα (νεοελληνική κοινή ή και στην κυπριακή διάλεκτο), τα οποία έχουν δημοσιευθεί σε αυτοτελές βιβλίο το έτος 2020.

γ) Κάθε ενδιαφερόμενος/-η υποβάλλει το βιβλίο του στον Διαγωνισμό Μυθιστορήματος, αποστέλλοντάς το σε πέντε αντίτυπα στην ταχυδρομική διεύθυνση: Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής, Τ.Θ. 28283, Στρόβολος 2092, Λευκωσία-Κύπρος. Μαζί με το βιβλίο αποστέλλεται ιδιόχειρη δήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στον Διαγωνισμό. Ταυτόχρονα η δήλωση ενδιαφέροντος αποστέλλεται ηλεκτρονικά.

ε) Τα αντίτυπα του βιβλίου που υποβάλλονται στον Διαγωνισμό δεν επιστρέφονται στους συγγραφείς.

στ) Οι υποψηφιότητες για συμμετοχή στον Διαγωνισμό Μυθιστορήματος υποβάλλονται κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου εκάστου έτους. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων είναι η Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021.

 

5) Διαγωνισμός Ποίησης και Διηγήματος

ΟΡΟΙ

α) Στον Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος μπορούν να λάβουν μέρος συγγραφείς i) με κυπριακή υπηκοότητα ή ii) Ευρωπαίοι πολίτες ή και iii) πολίτες από τρίτες χώρες, με χώρα μόνιμης διαμονής την Κύπρο, τα τελευταία πέντε χρόνια.

β) Τα υποβαλλόμενα έργα πρέπει να είναι αδημοσίευτα, γραμμένα στην ελληνική γλώσσα (νεοελληνική κοινή ή στην κυπριακή διάλεκτο). Νοείται ότι δεν θα πρέπει να έχουν δημοσιευθεί ούτε στον ημερήσιο ή περιοδικό έντυπο ή ηλεκτρονικό Τύπο.

γ) Ποίηση: Υποβάλλεται ένα ποίημα με έκταση μέχρι 100 στίχους.

δ) Διήγημα: Υποβάλλεται ένα διήγημα με έκταση μέχρι 2500 λέξεις.

ε) Τα έργα υποβάλλονται σε έντυπη μορφή (δακτυλογραφημένα – γραμματοσειρά Τimes New Roman – μέγεθος γραμμάτων 12), σε πέντε αντίγραφα.

στ) Κάθε συμμετέχων/-ουσα αναγράφει στην πρώτη σελίδα ψευδώνυμο και εξαψήφιο διακριτικό αριθμό.

ζ) Το όνομα του/της συμμετέχοντος/-ουσας μαζί με το ψευδώνυμο και τον διακριτικό αριθμό αναγράφονται σε σημείωμα το οποίο εσωκλείεται σε μικρό φάκελο που τοποθετείται μαζί με τα αντίγραφα των κειμένων και αποστέλλεται στον Ο.Λ.Κ.

η) Τα έργα  αποστέλλονται στην ταχυδρομική διεύθυνση: Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής, Τ.Θ. 28283, Στρόβολος 2092, Λευκωσία-Κύπρος.

στ) Οι υποψηφιότητες για συμμετοχή στον Διαγωνισμό ποίησης και διηγήματος υποβάλλονται κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου εκάστου έτους. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων είναι η Πέμπτη, 30ή Σεπτεμβρίου 2021.

Όλα τα βραβεία των Διαγωνισμών του Ο.Λ.Κ. θα απονεμηθούν σε Τελετή που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο Δεκεμβρίου 2021.