Σαν σήμερα γεννήθηκε “ο ποιητής της εξέγερσης” Αρθούρος Ρεμπώ

0
538
O Γάλλος ποιητής Αρθούρος Ρεμπώ (πλήρες όνομα Ζαν-Νικολά-Αρτύρ Ρεμπώ) γεννήθηκε σαν σήμερα στις 20 Οκτωβρίου 1854 και πέθανε στις 14 Νοεμβρίου 1891.
Θεωρείται ένας από τους μείζονες εκπροσώπους του συμβολισμού (μαζί με τον Κάρολος Μπωντλαίρ – Charles Baudelaire, 1821-1867), με σημαντική επίδραση στη μοντέρνα ποίηση.
Σε ηλικία 20 ετών εγκατέλειψε οριστικά τη λογοτεχνία.

Από το ποιητικό του έργο είναι αξιοσημείωτες οι ποιητικές του συλλογές Εκλάμψεις και Μια Εποχή στην Κόλαση.

Η τελευταία δημοσιεύτηκε κατόπιν επιθυμίας και ενεργειών του ίδιου ενώ σημαντικό μέρος των ποιημάτων του δημοσιεύτηκαν ενόσω ήταν εν ζωή αλλά χωρίς τη συγκατάθεσή του ή εν αγνοία του.
Ο Ρεμπώ ήταν γνωστός σε έναν περιορισμένο λογοτεχνικό κύκλο.
Όμως, αρκετοί ποιητές του 20ού αιώνα επηρεάστηκαν από το έργο του.
Συγκεκριμένα αυτό που επηρέασε ήταν η ελεύθερη μορφή της ποίησής του, σε τέτοιο βαθμό ώστε να θεωρείται ένας από τους «πατέρες» του μοντερνισμού.
Σημαντική επιρροή άσκησε στους Γάλλους υπερρεαλιστές.
Ο Αντρέ Μπρετόν τον ονόμασε «σουρρεαλιστή στην πρακτική της ζωής”.
Ο Αμερικανός συγγραφέας Χένρυ Μίλλερ εξέφρασε το θαυμασμό για το ποιητικό έργο του Ρεμπώ στο βιβλίο του Ο Καιρός των Δολοφόνων (1956).
Η επιστολή του Ρεμπώ προς τον Πωλ Ντεμενύ, στις 15 Οκτωβρίου του 1871, αποτελεί μία από τα σημαντικότερα κείμενά του, με αντικείμενο το ρόλο της ποίησης, όπως τον αντιλαμβανόταν ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον Ρεμπώ, ο αληθινός ποιητής αποτελεί ένα είδος προφήτη, ικανό να διαμορφώσει μία νέα πραγματικότητα, εφευρίσκοντας το άγνωστο. Ως χρέος του έχει να μπορεί να αντιλαμβάνεται και να γνωρίζει τον εαυτό του, την καλλιέργεια του μυαλού του και της ψυχής του, ώστε τελικά να μπορεί να δημιουργήσει μία «οικουμενική γλώσσα».

Ο Αλμπέρ Καμύ χαρακτήρισε τον Ρεμπώ ως:
Ο «ποιητής της εξέγερσης, ο σημαντικότερος απ’ όλους»
είδωλο των φοιτητών του Μάη του ’68, διανοούμενων μουσικών ή ακόμα του κινήματος των ομοφυλόφιλων, εισάγοντας τα ρομαντικά ιδεώδη στον 20ο αιώνα.

Η συμβίωση του Ρεμπώ με τον ποιητή Πωλ Βερλαίν ήταν προβληματική. Μετά από μία έντονη διαφωνία των 2 εραστών, ο Βερλαίν,  πυροβόλησε σε κατάσταση μέθης και τραυμάτισε τον Ρεμπώ στο αριστερό του χέρι.

Για την πράξη του καταδικάστηκε σε ποινή  φυλάκισης δύο χρόνων και πρόστιμο 200 φράγκων, που αποτελούσε τη μέγιστη δυνατή ποινή για την εποχή εκείνη.

Η ποίηση και σεξουαλική αντισυμβατικότητα του Ρεμπώ ενέπνευσαν διάσημους καλλιτέχνες (Πάμπλο Πικάσσο, τον Αντρέ Μπρετόν, τον Ζαν Κοκτώ, Τζιμ Μόρισον, Μπομπ Ντίλαν, Τζον Λένον, Πάτι Σμιθ).
Προβλήθηκε το 1995 σε σκηνοθεσία Ανιέσκα Χόλαντ και πρωταγωνιστή τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, η σχέση Ρεμπώ και Βερλέν στη μεγάλη οθόνη ως η ταινία “Καταραμένη σχέση (Total eclipse)”.
Έφυγε από τη ζωή στις 10 Νοεμβρίου του 1891 σε ηλικία 37 ετών.
Στην επιτύμβια πλάκα του τάφου του αναγράφεται εκτός από το όνομα, την ηλικία του και την ημερομηνία θανάτου του, η φράση «Προσευχηθείτε για αυτόν».